Nyugdíj

 2011.02.01. 21:51

Közgazdászként mostanság leginkább a nyugdíj kérdései foglalkoztatnak. Konkrétan annak a lenyúlása. Az bizonyos, hogy a kötelező magánnyugdíjpénztári rendszernek rengeteg hibája volt. Egyrészt a cégek az induló költségeket igyekeztek minél hamarabb megkeresni, emellett a szabályozásból és időzítésből fakadóan nem túl acélos hozamokat értek el ezek a portfóliók. Ugyanakkor az embereknek volt egyfajta szabadsága, hogy eldöntsék bizonyos keretek között, hogy mekkora kockázatot vállalnak, melyik társaságban bíznak stb. Az itt felhalmozott vagyont az Orbán-kormányzat pikk-pakk leseperte a padlásról nyugdíjvédelem címén. Noch dazu a választások előtt megígérte, hogy fenntartja a rendszert. De ezen azért már edzett állampolgárként nem akadunk ki, ígéreteket politikusoktól nem kérünk számon.

Itt hoznék egy klasszikus idézetet:

"Még annak a négy minisztériumnak a neve is, amely a kormányzást végzi, arcátlan módon tüntet a tények szándékos elferdítésével. A Béke-minisztérium háborúval foglalkozik, az Igazság-minisztérium a hazugságokkal, a Szeretet-minisztérium kínzással, s a Bőség-minisztérium éheztetéssel." 

Gondolom mindenki sejti, hogy honnan származik. Azért itt még szerencsére nem tartunk. Ám annak mégis van egy bája, amikor Selmeczi Gabriella nyugdíjvédelmi biztos bejelenti, mennyire meglepődött azon, hogy ilyen sokan választották az állami nyugdíjrendszert. Meg Mészáros József megsimogatja az állampolgárok buksiját, hogy milyen jó döntést hoztak (és ígéretet tesz arra, hogy a jövőben felírják egy darab papírra, hogy ki, mikor és mennyi járulékot fizetett, mert eddig ezt nem sikerült összehozni). Azért az emberek 96,8%-a általában bármit megcsinál, amit mondanak neki, ha egy pisztolyt tartanak a fejéhez. Finoman fogalmazva nem elegáns, hogy a maradóknak kellett nyilatkozniuk, nem elegáns a rövid határidő, nem elegáns erőteljesen szuggesztív leveleket kiküldeni ONYF-es borítékban, és nagyon nem elegáns a 24%-os TB járulék mögül kiszedni a nyugdíjjogosultság szerzését.

Szerencsére ma Magyarországon van 102 019 ember, aki nem enged a zsarolásnak, és némileg végiggondolja, hogy azt a pénzt, amit ma befizet, azt egyből elköltik, ráadásul a felosztó-kirovó rendszernek nem éppen kedvez az elöregedő társadalom és az alacsony járulékfizetési hajlandóság. Mondjuk az is marha, aki időskorában kizárólag a nyugdíjára alapozza a megélhetését, de ez már egy más kérdés.

Update: Magyar Ellenállók és Antifaszisták

Címkék: nyugdíj

A bejegyzés trackback címe:

https://kazisztan.blog.hu/api/trackback/id/tr672632108

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ballpoint 2011.02.02. 10:50:46

Szia!
Szerintem két dolgot fontos elkülöníteni a nyugdíjváltoztatásokkal kapcsolatban: van egy gazdasági és egy politikai oldala a dolgoknak.
Gazdasági oldalon az a helyzet, hogy a mnyp rendszer tényleg hatalmas pénzeket vett ki a közös kasszából, aminek folyamatosan jelentős hiánya volt/van. Ezt egy ideig lehetett a költségvetésből finanszírozni, de a válság és a magas hiány miatt ezt már nem lehet fenntartani. Az IMF hazaküldése és az adócsökkentés ilyen helyzetben persze vitatható lépés, de ha a kormány ezt az utat választotta, akkor nyilván bevételekre is szert kellett tenni valahogyan. Erre pedig az egyetlen mód a mnyp pénzek elvétele. Ehhez persze hozzájárult az EU rugalmatlansága is a mnyp pénzek beszámíthatóságát illetően. Azzal kapcsolatban ugyanakkor, hogy a mnyp rendszer fenntartása hosszútávon hasznos és kívánatos lenne az ország szempontjából egyetértek veled. Itt most a rövid távú szükség volt az ami miatt a rendszer elbukott.
A politikai oldalon természetesen ezt valahogyan tálalni kellett. Nem állhattak elő a fent leírtakkal, egyrészt mert senki nem értette volna, másrészt túlharsogta volna az ellenzéki össztűz ("tolvajozás" stb.) az ilyen magyarázatot, harmadrészt a lakosság (elnézést, a szavazóbázis)nem támogatná olyan rendszer lerombolását, ami hosszú távon bevallottan az ország érdekét szolgálja. Ehelyett azt tették ami egy politikus dolga ilyen helyzetben: lenyeletni a néppel a dolgot, lehetőleg úgy, hogy még javulást is higgyenek az emberek. Nem várhatod egy politikustól, hogy egy az egyben bevallja, hogy most elvesz többezer milliárd magánvagyont. Hogy elegáns-e, vagy nem, abban nincs vitánk.
Akik nem léptek át, biztosan nem anyagi megfontolásból tették. Csak tüntetőleg érhette meg maradni és csak azoknak, akik "megengedhetik". A többiek is átgondolták, hogy mi a helyzet, csak ők nem tehették meg, hogy tüntessenek a saját nyugdíjuk árán.

Kazi bácsi 2011.02.02. 17:00:50

@ballpoint: Rengeteg dologban egyetértek veled, és nagyon jó kérdéseket vetsz föl: a maradás kevésbé racionális, sokkal inkább tüntetés, fontosabb politikailag tálalni a történetet, mint gazdaságilag alátámasztani, illetve az MNYP rendszer középtávon is növeli az államadósságot a mérlegben. Ugyanakkor nagyon fontos megkülönböztetni az explicit és az implicit adósságot. Most szerintem nem történt más, mint egy explicit, ESA95-ben kimutatandó hiányból csináltak egy implicit hiányt, azaz kiállítottak egy váltót. Ugyan ez nem ESA95 hiány, viszont egyszer ki kell fizetni. Ja, hogy nem nekik, hanem majd annak, aki utánuk jön?

Melkor 2011.02.07. 18:14:20

Ez a két dimenziós gondolkodás nagyon kommunista hozzáállás...
A politikának alapvetően értékrendválasztásról kellene szólnia...

Szerintem pont nekünk, mármint a fiatal magyar értelmiségnek a felelőssége ezt a beidegződést megváltoztatni.

A közgazdaságtan társadalomtudomány akár tetszik akár nem. Nincs egy egzakt ködös megoldás, amit abszolút tökéletesnek fogadhatunk el. Igenis fel kell ismerni, hogy minden döntésnek egy értékrenden kell alapulnia.
Amíg a politika Mo.-n lavírozást jelent, addig nem várható el ésszerű döntés...
süti beállítások módosítása