Süllyedő gyorsnaszád

 2011.11.21. 08:00

Az IMF delegációval való tárgyalás-nem tárgyalás a hét alapvető élménye értelemszerűen. Nyilván közröhej tárgyát képezi, hogy milyen bátran küldtük el őket a pénzügyi szabadságharc gumicsontja mögé bújva, hogy aztán annál kurucosabb lendülettel vissza is hívjuk a küldöttséget. Azon lehet vitatkozni, hogy pontosan miért került erre sor, szerintem azért, mert a hitelminősítők bejelentkeztek a leminősítésre, valamivel viszont időt kellett nyerni, még ha egy-két napról is volt szó. Vagy kormányközeli emberek hatalmas devizapozícióval rendelkeztek, amin kaszáltak. Ezek után persze nincs az a szóvivő, aki nekem elmagyarázza, hogy a szar nem csap át a fejünk fölött. Már régóta tudatosult bennem, hogy a tálalás uralkodik a tartalom fölött a kormánynál (form over substance - FOS), és ezt mások is elmondták már. Gondoljunk csak a söralátéten elférő egykétkulcsos adóbevallásra, a senki sem veszíthet típusú SZJA-szabályokra és a nincs megszorítás típusú megszorításokra, de a sort hosszan folytathatnánk.

Ment a ködösítés mindenféle gyorsnaszádról, meg hogy elrugaszkodunk a hanyatló nyugattól, és önálló gazdasági úton törünk a csillagos ég felé. Namost ha valami a csillagos ég felé tört, az Magyarország CDS felára és az euró illetve a svájci frank árfolyama. Nem is értem, hogy az ellenzék miért nem dobott össze egy szép plazmatévére, egyszerűen a parlamentben ki kellett volna vetíteni ezeket a grafikonokat a sok értelmetlen vita helyett. A piac ugyanis elég gyorsan ítéletet mond. Időnként a spekuláció ugyan torzítja ezt a véleményt, de az irány alapvetően helyes az esetek túlnyomó többségében. És ezt most sincs másképp.

Gondoljunk csak bele, hogy mit lát egy külföldi befektető, aki úgy gondolja, hogy meg szeretné menteni az országot. Először kinyitja a Wall Street Journalt, megnéz egy videót, látja, hogy egész jó hozamot lehet elérni még állampapíron is, ráadásul euróban. Aztán ahogy lapozgat, látja hogy viszonylag magas az államadósság. De hát ez még nem is lenne baj, hiszen Japánnak 200%-os van. A probléma azonban az, hogy ott belföldi megtakarítások finanszírozzák azt, nekünk meg a felét devizában kell előkaparnunk, így néhány Kósa-bejelentéssel és némi stagnáló gazdasággal el is lehet tüzelni elég rövid távon a magánnyugdíjpénztári megtakarításokat. Aztán olvashat még valami Matolcsy Györgyről, aki egészen izgalmas összevisszaságban tud baromságokat mondani titkos fegyverekről, meg hatalmas fordulatról. És ugye van egy miniszterelnök, aki az Európai Unió soros elnökeként mondja azt egy országnak, hogy saját magának nem fog diktálni, vagy egy devizaválság közepén bedobja, hogy csökkentsék felére az alapkamatot.

Ekkor már óhatatlanul gyanút kezd fogni emberünk. Ilyen ész nélküli vagdalkozás közepette nem mer forint kitettséget vállalni, hiszen nem tudja, hogy mikor porlad el az árfolyam elszállása miatt a hozama, euróban meg fennáll a csőd veszélye. Jó, hát ha nem kötvény, akkor vehet valami részvényt, vagy közvetlenül fektethet be egy induló cégbe. Csak ekkor hallja, hogy a bankoktól nem fog itthon hitelt kapni, mivel 180-180 milliárd Ft-ot vesztettek a bankadón az amúgy sem rózsás hitelportfóliójuk mellett. És a magánszerződéseket sem tartják túlzottan tiszteletben, a végtörlesztés durván 300 milliárdot pakol ki ismét (első körben) a bankok (majd a lakosság és a vállalkozások) zsebéből. Nomeg bármikor el lehet venni az emberek megtakarítását, de egy céget is akár. És ha túl jól megy a bolt, akkor a maradék pénzt egy különadóval bármikor elintézhetik.

Lássuk be, még az arabok és a kínaiak sem hülyék. A nagy semmiért nem fognak idejönni, őket is csak a pénz érdekli. Orbán és Matolcsy egészen nyugodtan játszhat gazdasági szabadságharcost, csak nehogy azon kapjuk magunkat, hogy Észak-Korea önállósági szintjét elértük. Mehetünk fejjel a falnak, csak annak egy ország issza meg a levét az elszálló devizahiteles törlesztőrészletek és a megugró infláció miatt. Persze ekkor is lesz néhány hívő Fideszes, aki csontsoványan, lerongyolódva is kiáll a Kossuth térre a népvezér alfelét fényesre nyalni, hogy Hajóst idézzem, de egyre inkább úgy látszik, hogy jobboldalon is kezdenek lassan észhez térni, és rájönnek, hogy lehet, hogy nem az egész világ hülye, hanem a mi készülékünkben van a hiba. Elvégre ez Kaczyński és Berlusconi esetében is megtörtént...

Címkék: frank megszorítás imf államadósság

A bejegyzés trackback címe:

https://kazisztan.blog.hu/api/trackback/id/tr933399436

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Túljegyzés a kincstárjegy-aukción 2011.11.22. 15:50:02

Közel háromszoros túljegyzésre az előző heti aukcióénál kisebb, de a másodpiacinál magasabb hozamon értékesített a meghirdetett összegben 3 hónapos diszkont kincstárjegyet az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) keddi aukcióján.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása