Új korok új káderei

 2011.05.31. 21:47

Fájóan hosszú idő telt el a legutolsó bejegyzésem óta, de remélem a mostani a sok olvasott, hallott és látott hírt egységes keretbe tudja rendezni. Arról a jelenségről van szó, amit közkeletűen kultúrkampfnak neveznek (bár a fogalom egészen mást takart valójában), végső soron a kormány részéről indított egészpályás letámadásról, aminek itt az oktatásra, művészetekre, közgondolkodásra és más, tágabb értelemben kultúrához tartozó területekre vonatkozó vetületeit taglalnám.

Igen határozott meggyőződésem az, hogy a nemzetvezető, azon középtávú igyekezete mellett, hogy az államberendezkedést erőteljesen autoriterré alakítsa, hosszabb távú elképzelése, hogy olyan embereket neveljen ki, akik fenntartják hatalmát, és már a legifjabbak is a megfelelő és kívánatos álláspontot hallják és tegyék magukévá. Nyilván minden államhatalom valamilyen szinten a saját világnézetét támogatja, de egy ilyen fokú erőltetés például Németországban elképzelhetetlen lenne (emlékezetes a hatalmas vita az etika és a hittan oktatásáról). Emellett Magyarországon sajnálatos módon leginkább jobb-, de esetenként baloldalon is találunk elfogult egyházakat, amelyek tágabban értelmezik az értékrend közvetítését, azt politikai téren is fontosnak gondolják.

A rendszerváltás után alapelv volt, hogy mindenki meggyőződése szerint választhasson gyermekének iskolát, és legyen lehetősége arra, hogy a közelben egyházi és világi oktatásban is részesülhessen a gyerek. Jelen pillanatban ennek a rendszernek a szétverése folyik. Ugyan valós probléma, hogy iskolákat kell bezárni az új népességi viszonyok, továbbá az önkormányzatok tragikus gazdasági helyzete miatt, de úgy látom, hogy 2011 áprilisa óta ebben a köntösben a világnézetileg a jobboldalnak megfelelő egyházi iskolák túlsúlyba kerülését tapasztalhatjuk több vidéki településen. Emellett több iskolát megszüntetnek véglegesen, ami egy fájó kényszerűség, de megdöbbentőnek tartom azt a képmutatást, hogy a választások előtt máglyán égették volna meg azt, aki ezt felhozza, most pedig szépen csöndben zajlik a folyamat. Az már persze csak egy mellékszál, hogy az állam jelentősen finanszírozza az egyházakat, ráadásul magasabb a normatíva az egyházi intézményekben, tehát egyik zsebéből tesz át pénzt a másikba a takarékosság látszatát keltve.

Nem lehet szótlanul elmenni amellett, hogy mennyire nyíltan propagálják a saját politikai álláspontjukat az egyházi iskolák, és óhatatlanul felmerül a gyanú, hogy az iskolaátadások emiatt tervszerűek. Ráadásul pont akkor, amikor bizonytalan helyzetbe kerül az AKG, és a Corvinus felett is lóbálják a kardot. Nyilván előfordulhat, hogy a felvetésekből semmi sem valósul meg, de így mindenki tudni fogja, hogy teljes alázatot várnak el tőle. Azon pedig elgondolkodnak majd, hogy a Pázmány és Gödöllő miért nem került a feketelistára, és levonják a megfelelő következtetéseket. Ezen kívül a finanszírozás központosításával, a kötelező tanterv oktatásával az állam kezében óriási hatalom összpontosul, fokozódik a kiszolgáltatottság. Pedig ez a hatalom rendkívül fontos reformok végrehajtására lenne képes, és az ésszerűsítést is végre tudná hajtani a köz- és felsőoktatásban, csak nem ilyen önző és kicsinyes érdekektől vezérelve.

A fiatalság az oktatás mellett máshol is iránymutatást kap. A Tűzraktér megszűnik jelenlegi formájában, a Sirályt kilakoltatják, a Zöld Pardon helyén országzászló épül. Egyik helyen sincs szó arról, hogy a pénzügyeket rendeznék, új szerződést kötnének, az összest eltörlik. Olvasgassa a fiatal az alkotmányt inkább az országzászló tövében ülve. Persze az idősebb korosztály sem marad ki a nevelésből. Egyrészt Nemzeti Annamária és a közmédiumok gondoskodnak arról, hogy kizárólagosan pártunk és kormányunk véleménye jusson el a zemberek fejébe. Másrészt Koltay Gábor és az új filmdiktatúra megalapozza a helyes gondolatok kialakulását, de ha valakinek még hiányozna egy kis rovásírás, mehet Zuglóba a Trianon-konferenciára. A filozófusok meg úgyis mindig csak bajt kevernek, majd csak találunk valami ügyet ellenük is. Mind a fővárosi, mind a vidéki színházak élére megbízható emberek kerültek, avagy ellehetetlenítették őket. Francnak kell annyi sötét gondolat, ne töprengjen annyit a magyar dolgozó. Meg ne legyen kielégítő nemi élete. Már csak egy a probléma, mégpedig az, hogy a művészetnek alapvető célja, hogy az emberekben gondolatokat ébresszen, érzéseket váltson ki, mégha azok nem is mindig kellemesek. Még akkor is, ha ezt habzó szájú szélsőségesek nem veszik tudomásul, és úgy hőzöngenek, hogy például nem is látták vagy olvasták a művet, amiről ilyen határozott véleménnyel bírnak.

Engem az egészben ám az zavar, hogy a kormánynak nem a célja az esetleges sötét gazdasági ügyek felszámolása, hanem csupán egy eszköz, hogy a vele nem teljes mértékben egyező véleményt hirdetőket véglegesen és mindörökké megsemmisítse. A megfelelő és kívánatos oktatáspolitika pedig kitermeli majd a hatalmat bebetonozó új korok új kádereit...

Címkék: kultúra felsőoktatás művészet sajtószabadság

A bejegyzés trackback címe:

https://kazisztan.blog.hu/api/trackback/id/tr872947278

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Nem 21. századi technológiával 2011.06.01. 09:40:52

Némiképp szakítva a blog stílusával most egy idézet következik egy tegnapi indexes cikkből, mindenki úgy értelmezi, ahogy akarja:Nem 21. századi technológiávalOrbán Viktor a következő évről azt mondta: a gazdasági fordulat megtörtént, ezután iparfej...

Trackback: Zsombó iskolája 2011.06.01. 09:09:10

Már csak a püspöktől remélik iskolájuk világnézetileg semlegesnek maradását azok a zsombói szülők, akiknek nem tetszik,hogy az önkormányzat finanszírozási és morális okokra hivatkozva átadná a fenntartást a katolikus egyháznak - olvassuk Index anyánk c...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2011.06.01. 06:32:21

Hú, ezt aztán sikerült egységes keretbe rendezni. :]

vakvarju69 2011.06.01. 06:53:12

Javasolnám a blog átnevezését Kazisztánról Kazohíniára. Relevanciafaktor azonnal az egekbe emelkedne....

ghavin 2011.06.01. 07:00:00

A Fidesz kormány a műveletlen és alul iskolázott, általam posztmodern lumpenproletariátusnak nevezett tömegekre épít, az ő igényeiknek megfelelően, s a bázist hosszú távon szaporítandó próbálja alakítani a kultúra arculatát. Ez a bejegyzés remekül összegzi ennek tüneteit, más kérdés, hogy vajon hogyan léphetnénk fel ellenük?

vakvarju69 2011.06.01. 07:07:32

@Ghavin: IMHO:
A mindenkori kormány a műveletlen és alul iskolázott, általam posztmodern lumpenproletariátusnak nevezett tömegekre épít, az ő igényeiknek megfelelően, s a bázist hosszú távon szaporítandó próbálja alakítani a kultúra arculatát. Ez a bejegyzés remekül összegzi ennek tüneteit, más kérdés, hogy vajon hogyan léphetnénk fel ellenük?

TiZ 2011.06.01. 07:08:30

Sehogy nem lehet fellépni ellenük. Ezek legfeljebb Alekoszra hallgatnak. Lehet, hogy ő lesz Viktor jobbkeze a következő választásokon. :-)))

ügyfélszolgálatos 2011.06.01. 07:11:10

@vakvarju69: Ne irkálj ilyeneket, mert jön a betik és jól fejbe ver egy rézkockával. És utána pénzt kér.

vakvarju69 2011.06.01. 07:33:27

@ügyfélszolgálatos: Hát ez az. Csak sajna a betikek már ittejd vagynak egy jó ideje. Úgy híják óket hogy politikusok. Oszt mást sem csinálnak csak verik fejbe az istenadta népet feszt. Fax kivan.

torró 2011.06.01. 08:09:19

Mielőtt bárki összeszarná magát, nézzen meg egy Kínáról szóló hírt, miszerint a Kínai politikai vezetés megengedi sőt szorgalmazza a katolikus vallás terjesztését .Azt mondták látják a vallásos emberek jó hatását a többiekre.KÍNÁBAN!!!! Itt meg kétségbe vannak egyesek esve.Egyébként jelenleg száz millió Kínai katolikus van.

2011.06.01. 08:18:49

@torró:

'jelenleg száz millió Kínai katolikus van'

Hát, ezt erős túlzásnak tartom. Kínában biztos nincs annyi.

2011.06.01. 08:23:12

'ráadásul magasabb a normatíva az egyházi intézményekben'

Ezt nem hiszem. Hol lehet ennek utánanézni?

Ahogy hallottam 2010-ig éppen az ellenkezője volt igaz.

pcmci 2011.06.01. 08:43:04

@torró: senki sem vitatja, hogy a vallás egyben tartja a nyájat. a nyáj meg terelhető. talán emiatt nem véletlen, hogy a hatalom a kommunisták kivételével szinte mindenhol igyekezett lepacsizni a helyi vallási vezetőkkel. ennék könnyebb hatalomgyakorlás nem létezik a világkép formálása tekintetében....

a felhozott kínai példa kapcsán (attól függetlenül, hogy magam nem hallottam róla, akár még kacsa is lehet, a hozzászólásod meg egy ironikus komment, de ez nem érezhető ki belőle) azért remélem elgondolkoztál azon, hogy egy olyan rezsim, ami tudatosan cenzúráz mindent a 21. században, nem a vallási elkötelezettsége végett teszi amit tesz...

genyamagyar 2011.06.01. 09:01:50

Tetszettek volna az Mszp-re szavazni...

Most már késő bánat!

csakmeraze 2011.06.01. 09:16:22

@khamul:
"Hiller István humánpolitikai kabinetvezető csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján kifejtette: az állam ma több pénzt ad egy egyházi iskolának, mint egy ugyanakkora önkormányzati fenntartásúnak. Elmondta, hogy egy 120 alsó tagozatos és 180 felsős diákkal működő önkormányzati iskola 40 millió forint állami normatívát kap, amit az önkormányzatnak mintegy 41,5 millió forinttal kell kiegészítenie. Egy ezzel azonos méretű egyházi fenntartású oktatási intézmény viszont az állami támogatáson túl megkapja a költségvetésből a megemelt egyházi kiegészítő normatívát is, mintegy 69 millió forintot.

"Ha ugyanaz az iskola, ugyanazokkal a diákokkal, ugyanabban az épületben önkormányzati fenntartású, akkor 81,5 millió forintból gazdálkodik, ha azonban egyházi, akkor 109 millió forintból" - mutatott rá a szocialista politikus, hozzátéve: a mai Magyarországon anyagi értelemben egy iskola akkor jár jól, ha egyházi, egy önkormányzat meg akkor, ha az iskoláját valamely történelmi egyháznak adja át."

forrás: hvg.hu/itthon/20110324_egyhazi_iskolak_onkormanyzati_iskolak

ez volt az első találalat, jobb lett volna a m.nemzetből idézni

-JzK- 2011.06.01. 09:32:24

Nohát, én nem értem mi ezzel a baj. Mielőtt a szovjet csizmák hazánk földjére léptek, eleve az Egyház fenntartásában állt a magyar iskolák döntő többsége, és az iskolák államosítását Rákosi elvtárs verte keresztül. Tehát ez egy kommunista cselekmény, amit pedig a kommunisták csináltak az a legtöbb esetben rossz, és vissza kell csinálni.
Világnézeti semlegesség pedig nincs. Akkor most csináljunk minden faluban külön egy ballib-iskolát, ahol a mindenféle kisebbségek iránti "toleranciára" nevelnek, meg a hagyományos értékek leköpésére? Eddig volt egyházi iskola: ja, eddig miért nem sírt a tisztelt író, hogy sérül a vallásos szülők joga, hiszen nem tudja egyházi iskolába adni a gyermekét, és kénytelen Rákosi cseledeteinek következményeit nyelni. Egyébként az emberek 80%-a a véleménye egészen hajlítható, az olyan ember, aki hangoskodva nekimegy az új trendeknek az egy elhanyagolható kisebbség.

Megy a kispolgárizás és prolizás a kultúrpolitika miatt. Hát én nem érzem magam se proletárnak, se kispolgárnak mégis undorítónak és alacsonyabbrendűnek tartom azt a "művészetet", amit ezek művelnek, és hánynom kell attól, hogy ha kimondom a szarról, hogy szar, akkor elém áll valami okoska kioktatóember, hogy "te ezt nem értheted, te kispolgár vagy!". Szerintem ez az irányzat egyszerűen szar, és nem azért, mert a "kispolgárnak" nem tetszik, hanem mert semmi szép és művészi nincs benne.
A gond pontosan az inkább az, hogy a kormány nem törekszik a kultúrpolitikai irányváltásra, amely nélkül úgyis csak arra lesz jó az egész, hogy 2014-re restaurálják a gyurcsánista rezsimet, aztán megint mehessen a 0-24 aggódás a fasisztaveszély meg a "szegény, elnyomott" kisebbségek sajnálása, stb. stb.

Nekem szilárd meggyőződésem, hogy amit ma Magyarországon "ballibnek" neveznek, az nem egy legitim politikai álláspont, nem egy építő jellegű kritika, hanem egy politikai pestis. És nagyon jól teszi a kormány, ha ezt a bandát tűzzel vassal írtja, hogy soha többé ne legyen olya nagy befolyása a szellemi életre, mint a 2000-es évek elején volt Nem a szakmai alapú bírálatokról beszéltem, hanem erről a szar ideológiáról, ami mögöttte van. Ezen az se változtat, hogy a mostani Fidesz kormány nagyon sok mindent hülyén csinál. Oké, de ebből nem következik, hogy akkor jöjjön vissza mégis a Fletó.

A kormány politikáját szakmai és nem ballib ideológiai alapon kell bírálni. Annak posztulátumai le vannak szarva, hiszen az nem egy egyetemes értékrend, hanem egy szűk és destruktív szekta világnézete, amely már így is épp elég kárt okozott ennek a szerencsétlen nyugati kultúrkörnek..

Radio Silicon 2011.06.01. 09:38:51

Figyelj, kedves posztíró. Magyarország úgy, ahogy van egy nagy szarheggyé változott, az szocialista ill. a nagy liberális korszaknak köszönhetően. (Míg az I. VH után a kirabolt ország, kb 10 alatt hellreállt és az ipari termelés meghaladta a háború előtti szintet, addig nézde meg, mi van most).
Nagyon helyes, hogy az egyházak szerepe meg fog erősödni, az oktatásban. Akkor legalább megint a kiválóság és az erény lesznek a követendő minták, és nem a kurvulás és a züllés. Remélem a Fidesz tartja magát ezen a vonalon (bár itt vannak aggájaim).

Radio Silicon 2011.06.01. 09:39:34

@Radio Silicon: 10 alatt hellreállt = 10 év alatt helyreállt

drover(fanyul társa) 2011.06.01. 09:49:08

Jzk
Honnam veszed ezt a faszságot hogy az iskolák többsége a háború előtt egyházi kézben volt? Abból következhet szerinted hogy volt egy hit és erkölcstan oktatás?
Ki kell hogy ábrándítsalak. A jelenlegi egyházi fenntartású gimnáziumok voltak akkor is, az alapoktatás -"polgári" és az azt követő opciós "felső"gimnázium" vagy szakiskola állami fenntartású iskolákban történt.
Horthy sem támogatta nagyon az egyház indokolatlan térnyerését semmilyen vonalon.

ehja 2011.06.01. 09:57:46

@torró: Ezt honnan vetted?????
Olvassá egy kicsit:

en.wikipedia.org/wiki/Roman_Catholicism_in_China

Pl. a Vatikán mai is Taiwanon (a nem kommunista kina) tart fenn nagykövetséget.

Pernahajder Viktor 2011.06.01. 10:00:57

Persze, csináljanak csak sok egyházi sulit, hogy legyen kiket molesztálni ...
Pedofil banda :-(

Szputya 2011.06.01. 10:22:33

És lesz káderképző egyetemünk is... :)

-JzK- 2011.06.01. 10:41:36

@drover(fanyul társa):
"Látható, hogy a magyar iskolarendszer _többségében_ felekezeti iskolákból állt. Az egyházi iskolák fenntartói határozott erőfeszítéseket tettek iskoláik fejlesztésére, korszerűsítésére, a társadalmi változások követésére.

Mindemellett az is hamarosan nyilvánvalóvá vált, hogy bizonyos pártok, baloldali politikai erők (kommunisták, szociáldemokraták, polgári radikálisok különböző csoportjai, a Nemzeti Parasztpárt és a Független Kisgazdapárt egyes tagjai) az egységes, állami iskolarendszer megteremtését tűzték ki célul.

A hatalomért küzdő politikai erők és az egyházak kezdeti békés együttmunkálkodása után tehát hamarosan megindult a felekezeti iskolák elleni támadás. 1946 tavaszán a baloldali sajtóban már megjelentek olyan írások, amelyek kétségbe vonták az egyházi iskolák létjogosultságát."

allegretto23 2011.06.01. 10:47:25

@torró: Kedves Torró, ezért, majd, ha a katolikusoknál kötelező nem védekezés miatt 4 milliárd kínai próbál kényelmesen elhelyezkedni a világban és nyírja ki az unokádat ebbéli törekvésében, ne felejts el hálát adni a Jóistennek, meg az aktuális pápának...
Egyébként meg védekezni úgy lehet a jelen kurzus ellen, hogy emigrálunk és kivárjuk, ameddig a lumpenproletariátus kiéhezve ki nem nyírja saját magát. Amennyniben ez a mi életünkbe bekövetkezik (valószínű), akkor visszajövünk, ha túl sokáig tart, akkor meg lesz belőlünk ötvenhatos helyett tizenkettes...

-JzK- 2011.06.01. 11:05:46

@torró: Catholics loyal to the Pope currently worship clandestinely, out of fear of imprisonment. The Chinese government still persecutes and imprisons underground Catholics, especially priests. It is estimated that there are 8 million Catholics following the underground church still loyal to Rome and 5 million people following the Chinese Catholic Patriotic Association.

There are an estimated 13 million Catholics in China, of which about 5 million follow the officially tolerated Chinese Catholic Patriotic Association, while the remainder support an underground church loyal to Rome.

ügyfélszolgálatos 2011.06.01. 13:17:13

@-JzK-: Mennyit tejeltek, hogy ennyire hülye legyél? Vagy magadtól is megy?

Kazi bácsi 2011.06.01. 17:25:09

Néhány utólagos megjegyzést hozzáfűznék:
Alapvetően nem vagyok egyházellenes, hiszen a vallási közösséghez tartozás előnyeit több tanulmányban hosszasan igazolták (lásd Max Weber). Ami engem zavar, hogy ez átcsap kendőzetlen politizálásba, engem ez zavar, mivel egy fiatal kevéssé alakítja ki önállóan az politikai álláspontját szerintem 14-16 éves koráig.
A kommentekkel kapcsolatban annyit szeretnék mondani, hogy Kínában nagyon nem támogatják a kereszténységet. Másrészt szerintem botorság a protekcionista elzárkózást gazdasági föllendülésnek hívni, főleg az 1929-es válság kapcsán, ameddigre iszonyatos túltermelés alakult ki Európában mindenhol eladhatatlan termékekből. És annyiban megvédeném a liberalizmust és a kapitalizmust, hogy hatékony, szabad piacon nem alakulhat ki például túltermelési válság. Szerintem kicsit átestünk a ló túloldalára a baloldali-liberális gondolkodás megítélését illetően.

Kazi bácsi 2011.06.01. 17:39:41

Annyit szeretnék még kérdezni, hogy honnan hallottatok a blogbejegyzésről? Meglepődtem a megugró látogatottság miatt, valami olvasottabb helyre kirakták?

torró 2011.06.01. 19:11:03

Aki számonkéri rajtam a Kínai helyzetet, azoknak hétfő déli hírek,a csatornát nem figyeltem, mert kapcsolgatni szoktam hírekre keresve és ez érdekesnek tűnt. Nálunk viszont egyre több fiatal foglalkozik a vallással. Az meg jó kis Kádári világ visszaköszönése hogy a vallás lebutítja az embereket.Ha tetszettek volna figyelni hogy mibe került az ország akkor talán világosabb lenne hogy ki butított kit!Felőlem lehet mindenki vallásos vagy ateista, de ne tegyen úgy mintha ő lenne a bölcsek bölcse.Senki sem tévedhetetlen!És nem a papok a vallás letéteményesei.Ők csak ige hirdetők.A vallás magán ügy és nem kirakati árú!Amúgy csak ilyenkor este vagy reggel tudok egy kicsit véleményt mondani.Én nappal dolgozom!
süti beállítások módosítása