Választások vs. racionalitás

 2016.11.09. 17:05

Igen, én is kinyitottam reggel az újságot, és én is azt láttam. Amennyire értem és követem az Egyesült Államok politikáját és jelenlegi helyzetét, úgy látom, hogy egy rossz és egy kevésbé rossz jelölt közül lehetett választani, és az én értékítéletem szerint a rosszabb jelölt nyert. Lehet ennek mindenféle kisebb-nagyobb okát keresni, de igazából egy nagyobb kirakóba kell illeszteni ezt a darabot. Először is saját környezetünk véleményének jelentőségét hajlamosak vagyunk jelentősen eltúlozni, ami alól én sem vagyok kivétel. Erre még rátesz egy jó nagy lapáttal a közösségi és híroldalak működési elve, aminek a legpofátlanabb példája a Facebook szűrési rendszere a hírfolyamban. Kellemetlen a sajátunktól eltérő vélemény, amikor pedig a valóság rákényszerít minket ennek felülvizsgálatára, mindenki elkezd hisztizni.

Trump győzelme egy hosszabb és széles körű folyamat része és egyenes következménye. A Brexit sem véletlenül történt meg, és beláthatjuk, nagyon nehéz értelmes érveket felhozni a döntés mellett. Akkor mégis miért szavaznak ekkora tömegek ilyen emberekre? Ennek megértéséhez újra kell gondolnunk az olyan szavak jelentését és jelentőségét, mint racionális, értelmes és helyes, főleg ha egy választásról beszélünk. Két lehetőség van, az egyik hogy tévedünk, amikor a lehetőségek közül valamelyik mellett letesszük a voksunkat, a másik pedig, hogy bizonyos embereket egyáltalán nem érdekel, hogy melyik az értelmes döntés. Miért? Csak.

Valószínűleg persze az igazság a kettő között van, és a torz világlátásunk mellett elég sok olyan ember szaladgál a világban, aki a választása mellett nem tud igazán érveket felhozni. De ők is szavazattal rendelkező emberek, a véleményük ugyanannyit számít mint a miénk, ami minden demokráciát támogató embernek alapvetés és elfogadandó tény. Annak ellenére, hogy lényegében az összes híresség Clinton kampányához csatlakozott, nem sajnált pénzt és időt szentelni az ügynek, számtalan fajsúlyos republikánus politikus hátrált ki Trump mögül, továbbá a média és az értelmiség (bármit is jelentsen az utóbbi szó) túlnyomó többsége minden nap minden létező helyen elmondta, hogy miért lenne tragédia Trump győzelme, mégis a republikánus jelölt nyert.

Ennek legfőbb oka, hogy az embereket baromira zavarja, ha lenézik és hülyének tartják őket, még akkor is, ha adott esetben mindkét fél tudja, hogy talán ez az igazság. Trump szavazói szerették volna, ha újra emberként tekint rájuk az egyik jelölt, és a félelmeikkel, szorongásaikkal kezdhetnek valamit. Hiszen ki ne szeretne a környezetében, vagy akár a világban is egy erős, megbecsült és tisztelt ember lenni? Attól még, hogy a nyugati médiában nem menő idegenellenesnek, homofóbnak, hímsovinisztának, fegyvertartónak vagy környezetszennyezőnek lenni, attól még történetesen nagyon sokan azok. Úgy gondolom azonban, hogy George W. Bush elnökségének megmosolyogtató esetlenségéhez képest minőségi változás Trump prosztósága. És lássuk be, mindannyian baromira jól röhögtünk Torrentén, mert nem tudtuk elképzelni, hogy a valóságban is létezhet ennyire suttyó alak.

Európában is jelentősen előretört az ilyen demagógia és populizmus, Magyarország pedig órákat adhat minden ilyen jellegű sikerre vágyó politikusnak. Azonban jelentős különbség, hogy amíg a pocsolya másik oldalán számtalan újság írhatja meg Trump tahóságát és Clinton botrányait, addig Magyarországon már lényegében alig maradt nem a kormány által irányított média. Az emberek fásultsága pedig olyan szintre emelkedett, hogy semmilyen botrány nem képes megingatni pártunk és kormányunk támogatottságát, legyen az nyíltan törvénytelen avagy törvényesített lopás. De valóban a liftbe fingó emberek országa szeretnénk lenni? Csak rajtunk múlik.

Címkék: választás trump demagógia egyesült államok clinton

A bejegyzés trackback címe:

https://kazisztan.blog.hu/api/trackback/id/tr4811945373

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman BircaHang szerkesztőség · http://bircahang.org 2016.11.09. 19:12:40

A populizmus nagyszerű dolog, azt jelenti "néppártiság".
süti beállítások módosítása